Cin Ali Müzesi – Ankara
Hayırlı bir vesile ile geldiğimiz Ankara’dan ne güzel anılarla ayrıldık. Her yazımda altını çizerek önemlerini vurgulamaya çalıştığım, özel müzelerimizden en güzellerinden birine rastlamak bu anıların en güzeli oldu şüphesiz. Hafif yağmurun da etkisi ile oldukça serin bir Ağustos Cumartesi’nde, ülkemizdeki başta yangınlar olmak üzere tüm olumsuzluklara rağmen neşeli kalabalıkların hakim olduğu Tunalı Hilmi’de yürümenin tadını…
Güray Müzesi – Avanos
Kapadokya seyahatim bir çok anlamda beklentilerimi ziyadesiyle aşmayı başarmıştı. Masalsı doğal güzelliklerinden, binlerce yıllık eşsiz tarihinden, insanı derinden etkileyen tarifsiz aurasından bu yazı da bahsetmeyeceğim. Bölgenin sunduğu onlarca sürprizden biri de Avanos’daki Güray Müzesi oldu benim için. Yazının amacı Güray Müzesi örneği ile özel müzeler konusunu ele almak olacak. Müzeleri, ören yerleri hep sevmiş her…
Kanallarla, Köprülerle,Müzelerle Bezeli Güzel Şehir Saint Petersburg
Saint Petersburg ya da Petorgrad ya da Leningrad siz ne derseniz deyin, beyaz geceleriyle ünlü, Puşkin’in, Dostoyevski’nin sokaklarında gezindiği, Deli Pedro’nun memleketin başka yerinde taş bırakmadığı, görece yeni ama kadim, derin, kanallarla, köprülerle, müzelerle bezeli güzel şehir Saint Petersburg. Rusya’nın batıya açılan kapısı, en büyük ikinci şehri, iki yüz yıl başkentlik yapmış, diğer Rus şehirlerine…
Hiroşima, Itsukushima ya da Mirajima
Japonya’ya dair anlatılacaklar, o kadar fazla ki genel hatları ile üstün körü bir Japonya yazısı için aylarca durmadan yazıp, ciltlerce kitabı sıra sıra dizmek gerekir. Gerçi yine de eksik, yine de yetersiz kalacaktır. Bu sebeple ben en özet halleri ile spesifik başlıklara değineceğim. Kıyafet seçimlerinden, kırtasiyelerine, yemeklerine, tatlılarına, ulaşım sistemine, tuvaletlerine ki normalde dünyanın geri…
İhtişamın Üzerindeki Kara Lekeler
Günlerden 8 Kasım Pazar, İstanbul’da maraton sebebi ile ana yollar kapalı, üstelik tramway da çalışmıyor. İstanbul sanki sporculara jest yapmak ister gibi, trafikten arınmış güneşe bulanmış olarak, tüm güzelliği ile kucaklıyor kendini dışarı atanları. Bu güzel havayı bahane edip Sirkeci’den Karaköy’e yürüyerek güzel havanın ve istanbul’un tadını çıkarttım. Boğazkesen girişinde Archeo’da bir mola verip eşsiz…
Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop Turu | Bölüm 4: Cide – Malyas Kanyonu – Kılıçlı Mağarası
İstanbul’a ilk kez gelip, hayatında hiç metrobüse binmeyen birinin, pandemi öncesi iş çıkışı saatinde Zincirlikuyu’da metrobüse binmeye çalışması gibi bir histi, dış dünyadan tamamen kopuk Gideros’un dingin, korunaklı sularından, Murat Reis’in takası ile Karadeniz’in azgın sularına açılmak. Korkunun hiç eksik olmadığı adrenalin yoğunluğunun civa ile yarıştığı o anları, daha tam olarak sindiremeden, Cide’ye doğru yolumuza…
Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop Turu Bölüm 3: Kurucaşile – Gideros
Amasra’dan yola çıktık, sahil yolunu takip ede ede Gideros gidecek, orada mola verip biraz deniz keyfi yaptıktan sonra akşam Cide’de konaklayacaktık. Amasra’dayken bize, Gideros yerine Çakraz’a gitmemiz tavsiye edilse de isminden midir ? Bilinmez biz dümenimizi Gideros’a göre ayarlamıştık. Bol virajlı ancak virajlarından daha bol manzaralı bakir yollardan geçerken, kafamıza esen herhangi bir yerde duraksamayı…
Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop Turu | Bölüm 2: Bartın – Amasra
Büyük bir keyifle, dolu dolu geçen Safranbolu sergüzeştinden sonra rotamızı Amasra’ya çevirdik. Bartın’ı geçtik, bir an şehir merkezine uğrayalım mı ? diye tereddüt ettiysek de yorgunluğun yavaş yavaş kendini hissettirmesi ile Amasra’ya doğru yolumuza devam ettik, yolda ilerlerken küçük bir Amasra tabelası gördük ve oradan ilerlemeye başladık. Yolda sadece bizim oluşumuz, yolun biraz da bakımsız…
Perge Antik Kenti, Kahverengi Tabelalar – Bir Örenyeri Saat Kaçta Ziyaret Edilir?
Merhabalar, Uzun bir başlığın ardından henüz yol yorgunluğumu atmadan taze taze duygularımı yazıya dökeyim ve sizlerle paylaşayım istiyorum. Bu sabah saat 07:15 civarında Alanya Mahmutlardan İstanbul’a doğru yola çıktım, araba kullanmayı pek sevmediğim için yol üzerinde bir ya da iki mola yeri belirleyip kendimi ödüllendirmek uzun yol motivasyonlarımdan birisidir. Ayrıca astigmat olduğum için gece araba…
Rıfat Ilgaz mı Oğuz Atay mı?
Kastamonu seyahatimden döndüm, 4 gün ne kadar da azmış Kastamonu için dağı, denizi, doğası, kültürü, gastronomisi ne sırlar ne güzellikler gizliymiş içerisinde sanırım hepsinin hakkını vermek için günlere değil aylara ihtiyaç var. Kastamonu ile ilgili ayrı bir yazı yazacağım. Bu yazımda sizlerle Rıfat Ilgaz ve Oğuz Atay’ın edebi kişiliklerini, eserlerini tartışmayacağım. Tutunamayanlara, Hababam Sınıfına girmeyeceğim,…
Ballı Kayalar Tabiat Parkı Ya da Çöplü Kayalar Utanç Parkı
Uzak yerler hep çeker insanoğlunu, gidip görmek, keşfetmek istersin sonra da yaşadıklarını gördüklerini hazmetmek, anlatmak paylaşmak istersin. Ve genelde gözün gönlün uzak yerlerde, ulaşılması kolay olmayan destinasyonlardadır. Bu dürtü bazen burnunuzun ucundaki güzellikleri görmenizi engeller ya da sürekli ötelemenize sebebiyet verir, çünkü yakındır onlar aslında isteseniz hemen ulaşabilirsiniz diye düşünürsünüz. Ama bu bi yanılsamadır, hayat…
Umurbey Nerededir? Celal Bayar Anıtı Müzesi ve Kütüphanesi
Yazılarımdaki ana amaçlardan biri de önünden geçtiğimiz onlarca, yüzlerce güzelliğin farkına varılmasına yardımcı olmak, bu güzelliklerin hakkettikleri değeri görmeleri için bir nebze olsun katkıda bulunmak. Bilenler bilir meşhur İstanbul-İzmir çevre yolumuz açılmadan önce Yalova’dan Bursa’ya doğru giden tek bir yolumuz vardı. Bu yol istikametinde de önce Orhangazi’ye sonra Gemlik’e sonra da Bursa’ya doğru uzanıyordu. Hatta…
Dragos Arkeolojik Kazı Alanı Nerede?
İnsan önce kendini sonra da çevresini tanımalı, keşfetmelidir. Hatta hayat bir yolculuktur derler doğrudur da ama hayat rutinin dışına çıktığın yolculuklar, rutin içindeyken de verdiğin molalardır belki de. Daha önceki yazılarımda da sık sık belirttiğim üzere insan sahip olmadıklarının, uzak diyarların peşinde koşarken en çok da sahip olduklarını, yakınındakileri ıskalıyor. Tam 4 yıldır işe gidiş…
Burnumuzun Ucundaki Kayıp Hazine
Henüz Covid-19 etkilerinden kurtulabilmiş değiliz ama çok da sıkıldık bir an önce normale dönelim istiyoruz artık. Önce AVM ler sonra park bahçeler açıldı, yakında belki tiyatrolar, sinemalar da açılacak. Ve akabinde müzeler de açılacaktır. İşte bu yazımız da müzelerle ilgili özellikle Covid sonrası normale döndüğümüzde listemize eklememiz gereken bir müze ile ilgili “İstanbul Arkeoloji Müzeleri”…
Karabük, Bartın, Kastamonu, Sinop Turu | Bölüm 1: Tur Felsefesi ve Safranbolu
25 yıllık kadim dostum, çocukluk arkadaşım ile birlikte 8 günlük bir gezi planladık. Planladık derken aslında bir güzergah belirledik. Hiçbir rezervasyon, ön kabul, kesin ziyaret edilecek yerler gibi bir liste yapmadık. Sebebi de şuydu bu tura çıkmadan önce gündelik problemleri, kafayı meşgul eden mevcut durumları tamamen geride bırakacaktık ve kendimizi kendimizle yarıştırmayacaktık. Seyahat esnasında adını…